Czy Ty również – tak samo jak my – uwielbiasz smak kokosa? Fantastycznie! W takim razie przepis na ciasto z masą kokosową z pewnością trafi w Twój gust. Koniecznie przygotuj je na wizytę gości bądź tak po prostu, dla siebie.
Ciasto z jeżynami i masą kokosową – składniki
Czego potrzebujesz, by przygotować idealne ciasto czekoladowe z jeżynami i przepyszną masą kokosową? Konieczne będą składniki na samo ciasto czekoladowe – 200 gramów mąki pszennej i tyle samo masła, a także dwie tabliczki czekolady i pół szklanki cukru. Aby ciasto dobrze wyrosło, dodaj do niego również łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto nie wymaga jajek, jeśli chcesz zrobić je w wersji wegańskiej (z wegańską czekoladą i olejem zamiast masła). Niezbędne będą także jeżyny – 100 gramów. To składniki na ciasto. A krem kokosowy? Potrzebujesz 100 mililitrów kremówki, 200 gramów mascarpone i 50 gramów wiórków kokosowych. Możesz dodać również odrobinę likieru Malibu. Nie jest to jednak konieczne. To jak, zaczynamy?
Jak zrobić ciasto z masą kokosową?
Zacznij od rozpuszczenia czekolady i masła w rondelku. Poczekaj, aż składniki się połączą, a następnie odstaw je do wystygnięcia. Jeśli używasz jajek, roztrzep trzy sztuki wraz z cukrem tak, by cukier się rozpuścił. Dodawaj do nich powoli masę czekoladową, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj dokładnie, by składniki się połączyły. Możesz zrobić teraz dwie rzeczy – albo upiec ciasto z częścią jeżyn w środku, albo zostawić je wszystkie do ozdoby. Decyzja należy do Ciebie. Ciasto przełóż do foremki i piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. W tym czasie możesz zrobić krem kokosowy. Ubij śmietankę z mascarpone i likierem tak, aby całość zgęstniała. Następnie, gdy krem będzie już jędrny i puszysty, dodaj wiórki kokosowe i mieszaj jeszcze przez krótki czas. To wszystko. Teraz pozostało już tylko ułożyć krem na górze ciasta, a następnie ozdobić je pozostałymi jeżynami.
Tak pyszne ciasto przygotujesz w godzinę. To naprawdę krótko jak na tak doskonały deser. Koniecznie sprawdź, jak zasmakuje Twoim gościom.